boodschappen doen
WIP Muts
© Corina, Aye 2 See Detail Design

Welkom in allergenenland

Welkom!
Vandaag neem ik u mee naar een alledaagse activiteit: boodschappen doen. Wat is daar nu over te vertellen, vraagt u zich misschien af. Reden: de supermarkt is voor ons een plaats van frustratie. Reden: allergenen. Ik kan wel zeggen: ik ben boos. Waarom? Leest u verder en u komt er achter.
Overigens: ik pretendeer hiermee geen wetenschappelijk verhaal te vertellen. Daar zijn anderen beter voor toegerust dan ik. Dit is mijn persoonlijke verhaal met mijn eigen ervaringen.
Naast dit boodschappen-verhaal ook enkele voortgangsfoto’s van onze projecten. Een stukje luchtigheid kan geen kwaad!

boodschappen doen
Feiten over koemelkallergie

Onze voedingsintolerantie

Waarvoor zijn wij intolerant?

Wij hebben beiden de afgelopen maande gemerkt dat we voor steeds meer voedsel intolerant zijn geworden. We zijn zeker niet de enige. Ik lees het regelmatig: verhalen  van andere mensen die ziek worden van bepaald voedsel.
Waar hebben wij zelf mee te maken? Wij hebben (beiden of apart) last van:
1. tarwe (met name tarwezetmeel)
2. histamine
3. sommige kleur-, smaak- en conserveringsmiddelen
We hebben ook enkele producten die überhaupt niet goed vallen; denk aan paprika, tomaat en sla.
Met additieven (een stof die wordt toegevoegd aan een voedingsmiddel) zijn wij ook voorzichtig; dat gaat ook niet altijd goed. Ook letten we op E-nummers. Ik wil hierbij benadrukken dat er ook diverse goede E-nummers zijn. Voor mij, als leek, is het lastig goede en slechte E-nummers  te onderscheiden. Zeker in de praktijk.

Gevolgen van onze voedingsintolerantie

boodschappen doen
Zo is het maar net!
©Gabriela Schwaig Johnson

Valt er iets verkeerd, dan kunnen we last hebben van:
1. maag- en darmklachten
2. (spontane) diarree
3. moeheid en/of lusteloosheid
4. hoofdpijn
5. lichte pijn op de borst
(bron foto links: gabriela.s.com)

Zit het tussen onze oren?

Voedingsintolerantie is medisch lastig vast te stellen. De enige weg:  uitproberen. Door te variëren en om de beurt ingrediënten te laten staan. Zo hebben wij een beeld gekregen van waar we wel en niet tegen kunnen. Puur door eigen ervaring dus.
Zit het tussen onze oren? Misschien wel, misschien niet. Ik ben immers geen voedselprofessor. Ik weet wel zeker : ASS/ADD zit zeker tussen de oren. In de hersenen om precies te zijn. Ook weet ik welke klachten ik ervaar (zie boven). Die zijn echt, gelooft u mij maar!
(bron foto onder: Reactie Spreukjes)

Boodschappen doen
Eet gevarieerder… ©Reactie Spreukjes (op Facebook)

Boodschappen doen: Op zoek naar zuivere producten

19-10-2016-blog-voedselintolerantie-foto-5Op zich lijkt het bovenstaande lijstje met intoleranties maar kort. De gevolgen zijn groter dan u denkt. In onze supermarkten liggen vele producten met ongelooflijk veel ingrediënten. Voor sommige benamingen trekken wij onze wenkbrauwen op; het klinkt al niet gezond. Maar misschien is dat alleen de naam?
Ik laat u graag meekijken bij het boodschappen doen.
(bron foto links: Health Unity)

Broodbeleg

Eerst eens zoeken naar (voorverpakte) vleeswaren. Als voorbeeld: kipfilet. Ik zou denken: bovenal kip. Misschien een conserveermiddel; daar kan ik nog wel bij. Maar nee. Ik zag op het etiket maar liefst tien (!) ingrediënten. Diverse E-nummers, kleurstoffen, maar ook dextrose. Druivensuiker in vleeswaren, dat geloof je toch niet? Ongetwijfeld is hier een reden voor, maar wat zou die zijn? Mijn boerenverstand kan er niet bij.
Dan maar ander broodbeleg. Ook hier vele producten met tarwe of met veel histamine. Uiteindelijk kiezen we voor hoemoes (hummoes/hummus), lever van de vleesafdeling en zuivere hagelslag (puur). Veel meer komt er voor ons niet in aanmerking.
(bron foto onder: voedzaamensnel.nl)

boodschappen doen
Avocado met ei uit de oven
©voedselensnel.nl

Warm eten

Verder met boodschappen doen. Ook warm eten is een uitdaging. Veel opties vallen af na het bekijken van het etiket. De vele ingrediënten duizelen ons, de histamine, granen en additieven zijn niet van de lucht. We winkelen zoveel mogelijk op de versafdelingen. Verse groenten, lekker. Onbewerkte witvis uit de vriezer: gaat prima.  De andere schappen laten we verder maar een beetje links liggen. Gewoon voor de gezondheid. Los of dat nou terecht is of niet.

Conclusie

boodschappen doen
Cartoon Boodschappen doen
©Rumag

Al met al wordt het boodschappen doen steeds meer een frustratie. Tenminste, als je pure producten wilt zoals wij. Ik kan me voorstellen dat u denkt: waar klaag je dan over? Het zijn toch je eigen keuzes? Je hoeft niet per se zo kieskeurig te zijn? Er is keuze genoeg aan levensmiddelen, dus vast ook genoeg voedsel wat jij wel kunt eten?
Dat is allemaal waar. Op zich. Want: waarom zou ik geen recht hebben op zuivere producten? Ik kies inderdaad zelf voor mijn gezondheid, maar is dat een onzinnige reden? Ik hoef misschien niet zo kieskeurig te zijn, maar dan word ik niet lekker. De keuze in de winkel lijkt wel groot, maar is ook wel weer klein. Net wat je zoekt.

Hoe verder?

Ik hoop van harte dat er een tegenbeweging komt. Een terugkeer naar zuivere producten, zo natuurlijk mogelijke producten. Dan bedoel ik niet dat de keuze beperkt wordt tot super foods, shakes en spelt of quinoa. Nee, ik bedoel meer een kritisch kijken naar ingrediënten. Wat niet strikt noodzakelijk is: eruit! Ik zie het niet snel gebeuren, maar hoop doet leven.
Voorlopig zoek ik zelf mijn weg door voedselland. Ik lees veel en probeer veel uit. Ik koop zoveel mogelijk van de versafdeling en wil meer zelf gaan kweken.
Ik wil u uitdagen uw eigen weg te gaan bij het boodschappen doen. Maak uw eigen keuzes, durf kritisch te zijn. Wat voor de een werkt, gaat niet bij de ander. Verander niet omdat ik dat zeg, maar omdat u dat zelf wilt. U kunt prima uw eigen keuzes maken.

boodschappen doen
Wintersjaal
© Corina, Aye 2 See Detail Design

Tot slot: onze projecten

Last but not least: de projecten waar wij mee bezig zijn. Aan het begin van deze blog zag u al de muts waar Corina aan werkt. Speciaal voor mij heeft ze de sjaal gemaakt dit u hierboven kunt bekijken.Ik ben er heel blij mee!
Ook ikzelf ben bezig met een sjaal. Deze ziet u hieronder. Mijn eerste sjaal ooit!

U ziet: wij blijven creatief bezig. Met boodschappen doen, maar ook in onze creaties. Zo hoort het ook!
Graag tot volgende week voor een nieuwe blog. Deze zal vanaf dan in het weekend verschijnen (vrijdag/zaterdag). Heeft u meteen leuk leesvoer voor het weekend.
Dus graag tot binnenkort!

boodschappen doen
WIP Sjaal
© Maurice, Aye 2 Detail Design

2 reacties

 1. Ik ben er erg bekend mee. (Helaas) Mijn zoontje heeft een pinda, lupine, soja en vis allergie. En dan komen er ook nog de aanverwante families bij kijken, zoals erwten etc. En dat is geen gezellige allergie. Maar ik haal mijn uitdaging uit het koken met verse produkten (naast het goed lezen van alle verpakkingen) en dat helpt toch ook. Nu weet ik vaak exact wat er in een gerecht gaat en het is ook nog eens gezonder (meestal). Toch een win win situatie. Al is het ook weleens makkelijk om zomaar ergens iets te kunnen eten zonder bang te zijn dat er iets “slechts” in zit. (En niet altijd de allergenen lijst te moeten vragen.. waarvan de meeste mensen nieteens snappen waar je naar vraagt) Ik ken jullie frustratie dus erg goed 🙁

  1. Author

   Hallo Priscilla,

   bedankt voor je reactie.

   Dat is een pittige cocktail van allergieën. Ik kan me de frustratie dan ook goed voorstellen.
   Nederland is geen allergievriendelijk land helaas. Buiten de deur eten is daardoor vaak geen pretje.
   Wij doen het (mede) daarom dan ook niet.
   Je positieve insteek bemoedigt mij om verder te gaan op onze weg.

   Groeten van Maurice en Corina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *