geld
Arm met geld
©AllGreatQuotes

Welkom

Bent u creatief? U heeft dan vast wel eens nagedacht over de waarde van geld en de verhouding met creativiteit
Vandaag laat ik zien dat geld en creativiteit op gespannen voet kunnen staan. Je zou kunnen zeggen: je kunt niet zonder geld en niet met geld.

David en Arjan

Geldwaarde
Iedereen gaat dood maar niet iedereen leeft echt…
©365dagensuccesvol

Gisteren volgden wij de online masterclass “Stop de Stress”van het (jonge) duo Arjan Vergeer en David de Kock. Maar liefst 20.000 mensen hebben de masterclass gevolgd! Beide heren hebben een prachtige missie: Nederland het gelukkigste land ter wereld maken. Mede naar aanleiding van de levensvisie van hun jong overleden vriend Jip de Keijzer (foto links).
We hebben veel inspiratie kunnen halen uit hun online masterclasses, die zij met enige regelmaat (gratis) geven. Vooraanmelding is voldoende.
Zij leren je hoe je gelukkiger, gezonder en stressvrij door het leven kunt gaan. Naast deze masterclass hebben zij ook een heel interessant jaarprogramma. Helaas hebben wij daar momenteel het geld niet voor.
Ik kan ze echter toch aanbevelen, want je voelt hun gedrevenheid en oprechtheid dwars door het computerscherm heen. Meer weten over David en Arjan, hun missie en hun jaarprogramma? Kijk op 365dagensuccesvol.nl. (opent in nieuw venster)

geldwaarde
Herensok Aye 2 (See) Detail Design foto 1

De vele kanten van geld

Geld als drijfveer

geld
Rijkdom zit in wat je hebt…
©coachen met je hart.nl

Op zulke momenten zou je willen dat je (meer) geld had. Geldwaarde heeft iets tegenstrijdigs. Aan de ene kant is geld geen goede drijfveer als je gelukkig door het leven wil gaan. Passie en talent brengen geld voort en niet andersom. Ook wij ervaren dat geld niet werkt als reden om te handwerken. Als wij zouden werken vanuit de behoefte aan geld ,zouden wij nooit creaties met een hart kunnen maken. Zie bijvoorbeeld maar eens de herensok die Corina voor mij heeft gebreid (foto boven). Ik kan u vertellen: het is een heel proces geweest om tot deze sok te komen. Het resultaat heeft mijn voet al gestreeld: heerlijk zacht met een prima pasvorm. Met liefde en passie gemaakt, zonder winstoogmerk.

geld: handig om te hebben

Aan de andere kant is geld soms handig om te kunnen investeren in passie. Het genoemde jaarprogramma is een voorbeeld: het lijkt ons machtig interessant, maar het is voorlopig niet haalbaar. Op zo’n moment baal je wel even, maar het heeft ook een zonnige kant. Het daagt je uit om zelf op pad te gaan en om te vertrouwen op eigen kracht. Hoe moeilijk dat ook is. Uiteindelijk zit rijkdom in wat je hebt, niet in wat je mist (foto linksboven)

Leven van de lucht

Laten we niet om de zaak heen draaien: je kunt niet van de lucht leven. Onze maatschappij is ingericht op geld. Ruilhandel klinkt als iets uit vervolgen tijden, met alleen praatjes kun je geen boodschappen doen. Ik wil dan ook zeker niet beweren dat geld er niet toe doet. Je kunt niet van de lucht leven, maar lucht in je leven is essentieel. Met andere woorden: bezit is handig, maar niet zaligmakend. Laat je geld bepalen hoe je leeft of zorgt je leven zelf voor de beloning? Wat dit betreft leert Toon Hermans RIP ons een wijze les (foto onder)

geld
Rijker worden

Geld als inspiratiebron?

Waar halen mensen hun inspiratie vandaan? Op deze vraag komen ongetwijfeld vele en diverse antwoorden. Laat ik ook aan u vragen: Wat is uw passie, waar wordt u gelukkig van? Beantwoord u eerst deze vraag, voordat u verder leest.
Ik acht de kans klein dat u heeft geantwoord: mijn passie is geld. Mocht dat wel uw antwoord zijn dan even goede vrienden 🙂 Geld is doorgaans geen bron van passie, als u geluk heeft levert uw passie geld op. Soms hoor je mensen zeggen: “ik mag elke dag doen wat ik leuk vind, en ik verdien er nog geld mee ook!” Heeft u net als ik weleens gedacht: “dat zou ik ook graag willen”?

Geld en creativiteit: vrienden of vijanden?

Geld als vijand van creativiteit

geld
Poster Loesje

Geld kan een vijand zijn van creativiteit. Corina en ik proberen creatief bezig te zijn. Onze hart en ziel te leggen in een creatie. Ikzelf had (en heb) soms de gedachte dat een creatie verkoopbaar en “goed genoeg” moet zijn. Door deze gedachte wierp ik voor mezelf een muur op. Hoe bepaal je wat verkoopbaar is? Hoe bepaal je wat goed genoeg is? Voor je het doorhebt doorkruisen deze gedachten elke creatieve uiting. Pas als ik redeneer vanuit mijn eigen passie en smaak begint de muur af te brokkelen. Alleen hart en ziel in je werk leggen is dan voldoende om voluit creatief bezig te zijn. Of je het ook verkoopt is dan een tweede. Ik geloof erin: als je met liefde en passie werkt, komt het geld er (uiteindelijk) achteraan. Het is de kunst om dit vertrouwen vast te houden. Een lastige taak heb ik wel gemerkt…

Geld als vriend van creativiteit

Geld kan een vriend zijn van creativiteit. Geld maakt het mogelijk om gereedschappen en materialen te kopen, om markten te bezoeken, reclame te maken en ga zo maar door. Als je creativiteit niet voor inkomen hoeft te zorgen (omdat je leeft van andere middelen), heb je alle rust en ruimte voor creativiteit. Dit hoeft echter niet te betekenen dat je niet van creativiteit kunt leven. Integendeel.

geld
Koester de rijkdom van je hart
©Patrick Mundus

Is geld nu een vriend of een vijand voor creatievelingen?

geld
Goede dienaar, slechte meester…

Zoals bij zovele vragen is het antwoord: dat hangt ervan af. Als geld leidend is bij het creatief werk, dan zal geld altijd een vijand blijven. Het remt je in je creativiteit, het roept vragen op die je (kunnen) blokkeren. Maar als je werkt vanuit je passie, werkt met liefde, dan wordt geld een vriend. Uiteindelijk zullen anderen bereid zijn om te betalen voor jouw passie. Dan gaat passie aan geld vooraf: wie wil dat nu niet?

 

Tot slot

Vandaag had ik het over geld en creativiteit. Ik wens u als creatieveling graag het volgende toe.
Ik wens u vrijheid; dat u zich vrij zult voelen om creatief te zijn vanuit uw passie. Om geld een gevolg te laten zijn van creativiteit en geen voorwaarde voor creativiteit.
Ik wens u liefde: dat u uw creatieve levensbestemming vind en zo gelukkig(er) zult zijn.
Ik wens u geduld en vertrouwen; het geloof dat anderen uiteindelijk willen gaan betalen voor uw gepassioneerde creaties.

Tot slot wens ik u een goede en creatieve periode toe. Volgende week zal Corina weer een blog schrijven, dus graag tot volgende week! Oant sjen, tot ziens!

geld
Quote
©Debbiesplaatjes

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *