intelligentie
WIP Sokken 1 Aye 2 See Detail Design ©Corina

Openingsvraag

intelligentie
Van wie heb ik mijn intelligentie?
©Tegeltjeswijsheid.nl

Waar denkt u aan bij het woord “Intelligentie”? Is het eerste waar u aan denkt “slim (zijn)”? Een begrijpelijke eerste reactie. Intelligentie is echter zo veel meer. Want wat is precies “slim”?
Vandaag in deze blog het hoe en wat. Wij vragen uw begrip. Waarvoor? Leest u rustig verder en u komt er achter.
(bron foto onder: fnibhriain.tumblr.com)

intelligentie
Quote Einstein
©Phil O’Brien (fnibhriain.tumblr.com)

Intelligentie

intelligentie
De vier Q’s van intelligentie
©Maaike Kruijsen (Sofia Anima)

Intelligentie is veel meer dan slim zijn. De Amerikaanse psycholoog David Wechsler formuleert het kernachtig. “Intelligentie is het vermogen doelgericht te handelen, rationeel te denken en effectief met de omgeving om te gaan” (bron: wikipedia).
Er zijn diverse theorieën over intelligentie. Daarnaast zijn er ook diverse onderverdelingen. De klassieke leer onderscheidt twee vormen: algemene en specifieke intelligentie. De bekende IQ-test gaat over algemene intelligentie. Specifieke intelligentie heeft meer te maken met het dagelijkse leven. Zoals:
– overzien van taken
– plannen en organiseren
– doelen stellen en bereiken
Maar ook: het kunnen aanvoelen van anderen.
Een andere indeling ziet u in de illustratie hier linksboven. Deze gaat uit van de vier Q’s: IQ , EQ (emotioneel), SQ (spiritueel), FQ (fysiek). Deze indeling ga ik gebruiken.
Ik zou nog veel meer kunnen zeggen over “intelligentie”. Dan zou ik mijn doel echter voorbijschieten. Ik wilde inzoomen op onze vraag voor begrip;  laten we dat gaan doen.

Intelligentie en wij

intelligentie
Emotionele Intelligentie
©Nitya Wakhlu Innovations

(bron foto boven: (Nitya Wakhlu Innovations)

Intelligentie en ADHD type I (ADD)

Vaste lezers weten het al: ik heb ADHD type I (ook wel ADD genoemd). Bij mij werkt het filter in mijn hoofd niet goed. Daardoor komen prikkels tegelijk binnen. Gevolgen: o.a. moeilijk concentreren, geen overzicht, depressieklachten.
Ik vind mezelf best intelligent, maar dan  voor de IQ. Ik ben goed in staat boekentheorie tot me te nemen. Zeker als ik het een interessant onderwerp vind. Zo heb ik mijn diploma’s kunnen halen. De andere Q’s zijn lastiger:
Mijn EQ: pittig. Omgaan met gevoelens vind ik moeilijk, zeker omdat er nog vele andere prikkels binnenkomen. Ook mijn zelfvertrouwen is broos.
Mijn FQ: Moeilijk. Goed voor mezelf zorgen is tijdrovend en vermoeiend. Ik heb een vaste routine nodig om niet te verdwalen in mijn hoofd.
Mijn SQ: ik ben altijd geïnteresseerd geweest in religie en spiritualiteit. Het is echter moeilijk om echt bij mijn gevoelsovertuigingen te komen.
(bron foto onder: thepsychmind)

intelligentie
Snel afgeleid? Creatief ja!
©http://thepsychmind.com

Intelligentie en ASS

Intelligentie
De Beelddenker

Wederom bekend: Corina heeft ASS en ik heb kenmerken van ASS. Hierbij speelt intelligentie een grote rol. Wij scoren vooral op IQ. Bovengemiddeld zelfs. Intelligentie die speelt bij het sociale leven is wel een test. Elke dag weer. Het inschatten van anderen is lastig. Negatieve emoties van anderen voelen we, vooral Corina. Zo kun je rustig tegen een muur van negativiteit aanlopen. Kan letterlijk overal gebeuren.
De EQ: Het inschatten van anderen is lastig, maar ook communicatie is een strijd. Vooral praten over “koetjes en kalfjes” is een crime. Uitzondering is creativiteit: onze uitingsvorm bij uitstek!
De FQ: dit is ook een pittige. Het zorgen voor jezelf gaat niet vanzelf. Je hebt hier strakke rituelen en een vaste routine bij nodig. En dan is de FQ ook nog eens essentieel voor de andere Q’s!

intelligentie
Problemen van een Asperger
©problemsofanaspie

het misverstand over ADD/ASS en intelligentie

Wij lopen tegen één groot misverstand aan. We ogen slim; we hebben veel boekenkennis. Daarmee nemen (sommige) anderen meteen aan dat je ook sociaal intelligent bent. Een hoog IQ betekent echter nog geen hoog EQ (en FQ). Zoals uiteengezet hebben we daar (veel) moeite mee. En dat is voor sommigen niet te begrijpen. Ze zeggen dan iets als: “je bent toch intelligent, dan snap je dat toch wel”? Snappen is toch best lastig en iets met je begrip doen al helemaal. Hoe reageer je op anderen? Hoe voer je een gesprek? Dat zijn voor ons complexe vragen.
Dus: intelligentie heeft vele vormen. Gooi deze niet op een hoop!
(bron foto onder: audreylovesparis)

intelligentie
Wat is tact?
©audreylovesparis

Graag uw begrip!

intelligentie
Waar is mijn telefoon?
©lifewithadhd

Ja, wij vragen uw begrip. Begrijp ons als we geen woorden vinden. Begrijp ons als wij tijd nodig hebben om te antwoorden. Begrijp dat we soms te veel prikkels hebben. Begrijp ons als we dan rust nodig hebben.
Maar bovenal: onthoud dat intelligentie vele gezichten heeft. Het ene gezicht kan veel passender zijn dan de ander. Goed scoren op IQ zegt nog niets over EQ.
En: we geven makkelijker praktische steun dan emotionele. Uit dit verhaal zal u duidelijk zijn waarom.
Er is geen reden voor medelijden. We zijn niet zielig. We vragen uw begrip; daar hebben wij echt wat aan!
Er is geen reden voor jaloezie. Boekjeskennis is ook niet alles. We zijn een maatschappij van sociaal contact. Een samenleving vol interacties en prikkels. Soms letterlijk doodvermoeiend voor ons.
(bron foto links: ©lifewithadhd)

Tot slot

We zijn best slim. Bijna on-Nederlands om te zeggen. Ik durf dat best aan. Er zijn diverse sociale situaties waarin onze intelligentie te kort schiet. Niet erg, gewoon een feit. Weet dat wij het sociaal gezien soms lastig hebben. Is niet erg, gewoon een feit. Elk mens heeft zijn uitdagingen, nietwaar?

intelligentie
Mijn brein is als…
©Edge Foundation / Some cards

(bron foto boven: ©Edge Foundation/Some cards)

Hiermee kom ik aan het eind van mijn verhaal. Een persoonlijk verhaal, zeker. Wellicht ook herkenbaar voor anderen. Wilt u naar aanleiding van deze blog reageren? Reacties zijn welkom!
Hieronder nog een toegift. Een recente voortgangsfoto van Corina. Aan het begin van deze blog zag u al een andere sok in ontwikkeling. Wat zouden wij zijn zonder onze creativiteit?

intelligentie
WIP Sokken 2
Aye 2 See Detail Design ©Corina

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *