Koffie: waarom ik het Zwarte Goud drink

Koffie
Koffiepoezie…

Zin in koffie?

Sommige dingen in het leven zijn simpel. Kijk maar naar onze Heilige Koe. Een auto rijdt alleen op brandstof. Je kunt nog zo hard roepen: “en nou rijden!”, maar er gebeurt niets. Dat klinkt ook nog eens lichtelijk kansloos…
Wij mensen hebben onze eigen brandstof.  Anders dan een auto hebben wij meerdere energiebronnen nodig: drinken en eten. Vandaag z00men we in op een van de meest geliefde dranken: ons Zwarte Goud, onze koffie.

Mijn Persoonlijke koffiegeschiedenis

koffie
Koffiehumor
©dumpaday.com

Er schijnen kinderen te zijn die van koffie houden. Ikzelf niet, ik gruwde ervan. Mij werd altijd verteld dat het geen drank is voor kinderen, cafeïne is slecht voor kinderen. Dus ook geen cola, en zoals u zich kunt voorstellen, dat vond ik minder leuk. Geen koffie, nou ja prima, dan maar niet.
Mijn eerste koffie-ervaring deed ik op in de kerk. In mijn toenmalige woonplaats Deventer was er na elke zondagse mis een kop koffie en die nam ik ook wel eens. Met melk en suiker, anders vond ik het niet te drinken. De koffie is gebleven, maar de suiker en de melk niet. Ze zijn spelenderwijs en in stappen verdwenen. Weinig of geen melk, want lactose. Geen suiker,  “mijn brein stuitert al genoeg van zichzelf”.
Nu drink ik voornamelijk zwarte koffie. Af en toe een cappuccino, buiten de deur soms een suikerzakje, maar dat is het verder dan wel. Wel een voordeel, je kunt het koffielepeltje niet vergeten (foto links)

Douwe Egberts Leeuwarden

koffie
Douwe Egberts Doos
©oudespullen.nl

Gisteren waren Corina en ik in Leeuwarden en hebben we koffie gedronken bij het Douwe Egberts Cafe in Leeuwarden. Ik vind het een echte aanrader. Je betaalt wat meer, maar het is meer dan duidelijk waarvoor dat is! Heerlijke hazelnoot-cappucino (“Havely Hazel”) en amaretto-cappucino (“Cappuccino Amarino”). Beide zeker de moeite waard: heerlijke smaken, verfijnd, met goede slagroom (een zeldzaamheid merken we!) en zeer vriendelijke bediening. Dat laatste kan ik alleen beloven in Leeuwarden, maar ik verwacht het elders ook. Misschien de moeite waard: hun eigen Pinterest-pagina.
Dus mocht u in de buurt zijn: ga er zeker een bakkie doen!

Wat een muts!

koffie
Gebreide theemuts World Tea Cosy Teapot
©TeaCosyFolk

Pardon, gaat u me nu beledigen? Nee, ik bedoel de theemuts. Gehaakt, gebreid of van stof, alles is prima als het de koffie of thee maar warm houdt. In de theemuts hier links komt het universele karakter van koffie mooi naar voren: de hele wereld op één pot. Letterlijk.
Mij spreekt de koffiepot hieronder ook aan, vanwege de lieve poezenprint. Wat een lieverd!

koffie
hand knitted ginger stripe cat tea cosy large 2 pint teapot
©matthews1952 (via eBay)
koffie
Hedgehog Tea Cosy and Egg Cosy
©Lindsay Mudd

Als u meer een buitenmens bent, dan spreekt deze creatie u misschien aan. Een mooi buitenthema. Hier in onze regio heb je diverse theetuinen, lekker in de open lucht genieten van je koffie of thee. Zo is drinken nog extra leuk.
Liever geen theetuin of DE-cafe? Bouw dan uw eigen koffiebar (voorbeeld onder)

Koffie
DIY Coffee Bar

Koffie en humor

koffie
A poem for Mornings
©scarletsrealmagic.tumblr.com

Het onderwerp “koffie” is onderwerp van menige grap en grol. Zo kan zij dienst doen als inspiratiebron voor een gedicht (foto links) en als bron voor kantoorhumor a la Loesje (foto onder).

koffie
Liefde voor het Koffieapparaat
©Loesje

 

koffie
Koffie in de ochtend
©coffeeaddict (Tumblr)

Maar meest bekend staat koffie wel als voorwaarde voor het opstarten van de dag (foto links). Vele mensen zijn niet aanspreekbaar voor hun eerste kop zwarte brandstof. Zonder brandstof geen goed humeur. Ook ikzelf zweer tegenwoordig bij mijn ochtendkoffie. Een ochtendmens ben ik nooit echt geweest, hoewel ik driekwart jaar lang om 05.10 ben opgestaan (pfff, hoe heb ik dat volgehouden??). Een beker welriekende drap start de dag, helpt me op gang te komen, geeft een oppepper bij een middagdip, begroet de avond. Kortom: een fijne reisgenoot.

Koffie: Teveel?

Tijd voor een stukje bewustwording. Hoe lekker koffie ook kan zijn, zoals zoveel dingen in het leven: overdaad schaadt. Ik heb ook altijd zo’n moment dat de koffie je neus uitkomt. Net zoals veel thee je het zuur kan geven. Het Voedingscentrum adviseert volwassenen niet meer dan 4 kopjes (400 milligram cafeïne per dag) per dag te drinken. Mooi gezegd, maar ik zit er met 4 BEKERS per dag wel boven. Nu ja, weet ik dat ik kopjes moet kopen 🙂
Koffie heeft slechte eigenschappen, zo kan koffie het slaapritme breken, stress en hoog cholesterol veroorzaken (bron: Mens en Gezondheid). Goede eigenschappen zijn er ook: koffie is een bron van antioxidanten, koffie verhoogt de stofwisseling en stimuleert het behoud van je spieren (bron: optimalegezondheid.com). Zo is het maar net: waar kijk je naar? Waar heb ik dat meer gehoord?

koffie
Nieuw woord… Despresso

Koffie: waarom? daarom!

Waarom? Het is gewoon lekker. Koffie blijft een drankje voor mij. Oppassen met de hoeveelheid en er is niets op tegen om lekkere koffie te drinken. Bij het ontbijt, lekker tijdens het handwerken of na het avondeten. Gewoon niet teveel, geniet maar drink met mate. Nee, ik ga niet de gehele dag door. Ik houd ook van thee, sappen en een colaatje Zero op zijn tijd.

Jeetje, ik heb door deze blog zomaar trek gekregen in koffie. Hoe zou dat nou komen? Ik ga maar inschenken, het roept me vanuit de keuken met zijn geur.
Rest mij nog te zeggen: volgende week zal de volgende blog verschijnen, dan van de hand van Corina. Ik zeg: drinkt u er een bakkie op en graag tot volgende week!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *