mode
Broeken met nepzakken…
©whisper.sh

Welkom

De laatste mode voor ASS-ers. De laatste trends voor ADD-ers. Zien en gezien worden. Eerste indruk, bepalende factor. Wat is mode voor iemand met ASS en/of ADD?
(bron foto boven: whisper.sh)

Welkom bij deze nieuwe blog. Ik (Maurice) neem vandaag de honneurs waar, het idee voor het onderwerp komt van Corina. Wat gaan wij doen?
Vandaag nemen wij u mee in ons modebrein. Wat betekent mode voor ons en hoe geven wij daar invulling aan? Ik kan u alvast zeggen: op een volstrekt eigen manier.
Laten we eens beginnen met het begrip “mode”.

Achtergrond van mode

Mode, trends, rage en hype

mode
Modestijl…
©funnyminions.com

Even wat begrippen uit elkaar halen.
Mode/in de mode zijn: In de mode zijn betekent dat een verschijnsel op een bepaald moment aantrekkelijk wordt gevonden. De specifieke kleding(stijl) … zelf wordt ‘mode” genoemd” (bron: wikipedia). Het woord mode komt uit het Frans/Latijns: mo-de, wat zoveel betekent als “heersende smaak”. Hier werd overigens niet alleen naar kleding verwezen.
Trends: hier zijn meerdere interpretaties van:
1. de vertaling van mode (vanuit de modehuizen/kledingsontwerpers) naar de straat; een trend is dan wat draagbaarder, meer “voor de straat”
2. onderdeel van de mode dat even “extra populair is”, mode heeft in deze visie een langer bestaansrecht (soms meerdere seizoenen) dan een trend
Rage: iets wat je doet of verzamelt, maar wat van (zeer) korte duur is
Hype: iets wat tijdelijk populair is (bron: DanielandLowie)
(bron foto links: funnyminions.com)

Mode als heersende regel

Mode wordt nog al eens gezien als een heersende regel waar je je maar beter aan kunt conformeren. Extra moeilijk is nog dat de regel zeker 2 keer per jaar veranderd. Elk nieuw seizoen verandert de mode, sommige elementen blijven en andere gaan weg. De regels routeren daarnaast ook nog eens. Iets wat uit in de mode is, kan dat over 5 jaar weer in de mode zijn. Sommige modetrends worden dan weer voor eeuwig begraven.
Een serieus probleem voor mensen als wij. Voordat we inzoomen op onszelf, eerst iets over het verschil tussen man en vrouw.
(bron foto onder: Anna Lesnikova/Etsy)

mode
Handmade knitted Hundertwasser coat
©ANNA LESNIKOVA

Dames versus heren

mode
Knitted Skirt “Tour Eiffel”
©Elena Kuzmina

Er is een heersend verschil tussen mode bij mannen en mode bij vrouwen
Voor mannen ligt de lat doorgaans niet zo hoog. Als je als man eens de plank mis slaat, door bijvoorbeeld twee vloekende kleuren te combineren, ach… mannen zijn nu eenmaal kleurenblind. Laten we het de man vergeven, modegevoel is toch iets voor vrouwen.
Voor vrouwen is het een geheel ander verhaal. Vrouwen worden in deze maatschappij geacht alle modetrends te weten en zoveel mogelijk toe te passen. Natuurlijk staat niet iedereen alles, maar een moderne vrouw weet haar weg in modeland. Zegt men. Vrouwen die hun eigen weg daarin gaan (Hulde!), worden snel bespot en nagekeken.
Waarom dit verschil tussen de seksen? Ik zou het eerlijk gezegd niet weten. Opvallend is het wel.
(bron foto links: Elena Kuzmina’s Ravelry)

Mode en wij

Een Korte Geschiedenis

Corina en ik hebben ieder op ons eigen manier altijd al geworsteld met mode en modetrends. Een korte terugblik.

Maurice

Als ik naar mezelf kijk, begon de worsteling vooral toen ik op mezelf ging wonen. Daarvoor kozen mijn ouders mijn kleren uit, kleedgeld was er niet. Ik geloof dat ik er altijd verzorgd bijliep, veilig en vertrouwd. Ik had weinig zelfvertrouwen, waardoor ik vele kleuren niet durfde te dragen (wat een verschil met nu!). Ook toen ik zelf mijn kleding ging kopen, koos ik altijd voor veilig. Veel aardetinten, veel donkergroen, donkerblauw, alles waar “donker” voor staat. Behalve dan zwart, dat vond ik niet mooi. Veel te somber.
(bron foto onder: usagi.soup.io)

mode
Vermoeiend hoor, mode/…
©Soup von Usagi
Corina

Bij Corina waren er verschillende ideeën over kleding. De ene ouder koos voor verzorgde meisjeskleding, zoals mooie jurkjes. De andere ouder ging voor ruwe jongenskleding. Mij lijkt het moeilijk om met zo’n contrast een eigen stijl te ontwikkelen. Ook bij Corina leidde dit tot veilige kleding, zo weinig mogelijk opvallen. Helaas gaat daarbij de gouden regel op: “als je probeert niet op te vallen, dan val je juist op.” Een spreuk die zo op mijn voorhoofd geprint zou kunnen staan….

Mode en ASS/ADD

Corina en ik hebben beide een complicerende factor: onze uitdagingen. Dat maakt het voor ons lastig de mode te volgen en bij te houden.

Mode en ADD (Maurice)
mode
Vintage Mens Crochet Granny Square Tie Bohemian Motif
©BubbleGumInTheMail

Echte interesse heb ik niet in mode. Ik ben vaak al te veel geprikkeld door mijn omgeving om ook nog eens op de mode te letten. Mijn mindere zelfvertrouwen helpt ook al niet mee. Bij mij speelt dat ik de meeste mode, en zeker de laatste trends, te weinig sprekend vind. Met name in de winter mis ik kleur, vind ik persoonlijk dat veel kleding (kleur-)karakter mist.
Ik ben Corina dankbaar dat ze me geholpen heeft een eigen, kleurrijke stijl te ontwikkelen. Ik ben de afgelopen maanden wel wat ingetogener geworden. Met gematigd kleurgebruik kom ik steeds dichter bij mezelf. En dat vind ik belangrijker dan de juiste mode volgen!
(bron foto links: BubbleGumInTheMail/Etsy)

Mode en ASS (Corina)

Corina heeft (heel herkenbaar ook voor mij) altijd moeite gehad de mode te volgen. Er verandert zoveel in de mode, mode verandert zo snel, dat is voor iemand met ASS niet bij te houden. Gevolg: altijd achter de mode aanlopen, hoezeer ze haar best ook deed. Frustrerend.

Toevoeging Corina:
Rumag en mode
Daarom geen hoge hakken voor Corina 😉 © Rumag – Instagram
Zoals Maurice eerder verwoordde in deze blog, zijn mode en ik geen beste vrienden. Uiterlijke verzorging heeft voor mij al de nodige aandacht nodig.
’s Morgens heb ik een vast ritueel, ’s avonds leg ik mijn kleding klaar voor de dag er op.
Zoals veel zaken voor mij makkelijker (kunnen) zijn als ze verklaarbaar en logisch zijn, zo geldt dat ook voor iets als mode.
Het is leuk om te weten wat er in de mode is, maar meer dan dat ook niet. Ik beperk me dan ook strikt tot het volgen (voor zover nuttig) wat voor kleuren in de mode zijn.
De trends volg ik niet heel duidelijk. Zeker in mijn tienertijd gebeurde het regelmatig: wanneer ik in de gaten kreeg dat iets in de mode was, bleek dat in de mode geweest te zijn.
Ik liep vaak achter de feiten aan.
Nee, ik loop er zeker niet onverzorgd bij, integendeel. Ik ben gesteld op hoe ik er uit zie. Het is voor mij (en dat heb ik ook meegekregen) een stukje zelfrespect om goed voor mezelf te zorgen, ook wat betreft kleding.
Ik ben een liefhebber van kleur, draag het liefst jurken en rokken, en kleding gemaakt van een stof die comfortabel aanvoelt (nee geen sweatpants 😉 ).
Een stukje eigenheid uit een soort van noodzaak geboren. Ik draag kleding die ik mooi vind, en dat zorgt wel eens voor blikken.
Er zal hopelijk een dag komen dat ik mezelf daar weinig van aantrek…

Meer van onderstaande citaten; bron foto onder

 

Mode
Lachen omdat je anders bent…

 

ASS/ADD: de laatste modetrends

Ongetwijfeld bent u erg benieuwd naar de laatste trends voor ASS-ers/ADD-ers.

mode
Helaas Pindakaas!

Helaas moet ik u teleurstellen, deze zijn mij helaas niet bekend. Troost u maar met de gedachte, dat mode en ADD/ASS soms een frustrerende combinatie kan zijn.
Let wel: wij zijn zeker niet slordig of slonzig. Alleen is het voor ons beiden niet te doen de laatste mode(trends) te volgen. Daarvoor gaat het eenvoudigweg te snel, zijn er teveel verschillende meningen en visies. Daarom gaan we onze eigen weg en kiezen datgene wat we zelf mooi vinden (uiteraard ook bij elkaar). Trend of niet. laat ons daarin vrij, dan voelen we ons goed.
En is dat eigenlijk niet alles, wat mode werkelijk zou moeten betekenen?

Graag tot volgende week!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *